Translate

2013. november 24., vasárnap

Harry Potter és a Bölcsek Köve - 1. könyv

J. K. Rowling

 

A történet: 
A Harry Potterről szóló, hétkötetesre tervezett regényfolyam első része. A könyvben megismerkedhetünk többek között a Roxfort varázslóiskolával, Harryvel, a varázslópalántával, és tanúi lehetünk csodálatosan izgalmas kalandjainak. "Harry Potter kisfiú, történetünk kezdetén 11 éves, valamint varázsló is, talán a leghatalmasabb varázsló, a kiválasztott, aki meg tud küzdeni a gonosz erőivel, erről azonban fogalma sincs. (..) Harry aztán egy napon levelet kap, pontosabban néhány tízezer levelet, a biztonság kedvéért, mivel a nagybácsi elkobzós kedve magasra hág, amelyből megtudja, hogy a következő szemesztert Roxfortban kezdheti, a világ legnevesebb bentlakásos varázslóiskolájában, amely nem kis mértékben hasonlít a brit iskolarendszer hírhedett public schooljaira, talán attól eltekintve, hogy koedukált. Harry, a kifosztott árva ekkor belép abba a világba, amelyhez szülei is tartoztak, hogy megküzdjön azzal a Ki-Ne-Mondd-A-Nevét sötét erővel, amely árvává tette. Harry kiválasztott, homlokán a jegy, de egyben közönséges nebuló is, akinek minden kiválasztottsága ellenére fel kell mutatnia valamit, esetünkben kiemelkedő sportteljesítményt és kellő csapatszellemet, hogy elnyerje az egyszerű diáktársat megillető tiszteletet, és megússza valahogy a vizsgáit. A Gonosz Erőt nem könnyű legyőzni, de egy elitiskola hierarchiájában kiküzdeni valami helyet, főként, ha az alsóbbrendű muglik között nevelkedett az ember, és mit sem tud a magasabb bűbájról, az még nehezebb. Több tucatnyi sajtótermék próbált már magyarázatot találni Harry Potter sikerére. Kezdjük talán azzal, hogy a könyv jó, szellemes, technikás, sodorja az olvasót, és ez elmondható a magyar kiadásról is, amely eltalálta a helyes középutat a máris nemzetközi kultusz tárgyát alkotó invenciók (Muggle: a tökfej normális világ, Quidditsch: a nagy nemzeti varázsló sport) túlzott magyarítása és elvtelen átvétele között."

Úgy gondolom, hogy  egy kis magyarázattal tartozom nektek. Ezt a könyvet 8 éves koromban olvastam el  először, és még most is emlékszem rá milyen nagy élményt nyújtott,milyen nagy hatással volt rám. Bár akkoriban sokkal több energiámba telt egy könyv elolvasása mint most, mégsem sajnáltam rá az időt, hogy újra a kezembe vegyem, mert úgy éreztem, közel áll hozzám, én is beletartozom ebbe a gyönyörű, mágikus világba. Harryéknek drukkoltam, és velük  együtt izgultam végig az eseményeket,  miközben  újból elárasztottak a gyermekkori emlékek. Újra élveztem a már megismert helyszíneket, Roxfortot, a Quidditscht meccseket, Harry és barátai( Ron és Hermione) cselszövéseit, terveit, agyafúrt ötleteit. Még most is egy kicsit a könyv hatása alatt állok. Rowling gyönyörű mesevilágot teremtett, ahova elbújhatunk a szürke hétköznapok elől, egy kis színt, varázslatot vihetünk mindennapi életünkbe. Sajnos sikerült ezt a könyvet is egy nap kiolvasnom, de hát ez  van . :D 

U.i. A Harry Potter főszereplőit láthatjátok!!! Igazi kedvencek!!! :P
Most szeretném bemutatni nektek e mesebeli történet főszereplőit: Harry, Ron és Hermione. Ők szinte már az első pillanattól fogva elválaszthatatlan, igaz barátok. Bajba jutott társaikon mindig segítenek. Roxforti diákok, akik ugyanabba a házba kerültek, azaz a Griffendélbe. Itt meg kell jegyeznem valamit. Nekem a négy ház közül mindig is ez tetszett a legjobban mert ide csak az kerülhet, aki elég vakmerő és hősi lelkű. A teszleg süveg dalát leírom nektek, mert ez kiválóan összefoglalja a négy házra jellemző szemléletet, értékeket.
A teszleg süveg dala:
Kalapok közt keresgélve
Találsz talán szebbet,
De nem hordott még fején a föld
Nálam eszesebbet!
Én vagyok a Teszlek Süveg.
A híres? Naná!
Más sapkákkal ne végy engem
Egy kalap alá!
Én látom mit senki más:
hogy mit rejt a fejed.
Próbálj fel, és menten mondom,
hol van a helyed.
Ha vakmerő vagy s hősi lelkű,
Házad Griffendél.
Oda csak az kerül, ki
Semmitől se fél.
Hugrabugnak nyájas népe
békés, igazságos.
Oda mész, ha türelmes vagy
S jámbor-ez világos.
A bölcs öreg Hollohátban
Éles elmék várnak.
Kiknek a tanulás kaland,
Oda azok járnak.
Hogyha agyafúrt s ravasz vagy,
Ne is tekints másra:
A Mardekár való neked.
Ott lelhetsz sok társra.
Hát vegyél fel, és ne remegj!
Forog ez az agy!
Bár nincsen mancsom, nálam mégis
                                                                                     Jó kezekbe vagy!






Most pedig  nézzük a történet legfontosabb szereplőit. Harry, a főhős ,az egyik kedvencem. Bátor, ügyes, nemes lelkű, önfeláldozó és -mint már előbb említettem-griffendéles. Két barátjától szinte sosem válik meg. Ő a mágusok világának hőse, mert "legyőzte" azt a gonosz varázslót, azaz Voldemortot, aki rettegésben tartotta ,illetve tartja az egész mágusvilágot. Csak egyedül őt nem tudja elpusztítani.

Ron.  Ő is szimpatikus. A Weasley család tagja. Van öt bátyja és egy húga, akik közül négyen a Roxforton tanulnak. Közülük Fredet és George-ot a tanárok rémálmának is nevezhetném, de azért egész jó jegyeket szereznek, lehet rájuk számítani. Ronnak elég nehéz hát alkalmazkodnia,  beilleszkedni új környezetébe, mert testvérei már minden dicsőséget learattak, de szerencsére ott vannak  megértő barátai.

Hermione Granger, vagyis Granger kisasszony. Ő egy igazán nagyszerű egyéniség ,nagyon kedvelem.Egyrészt, mert nekem nagyon bejön ez a cserfes, okos, tanult lánykatípus, másrészt pedig egy kicsit hasonlít is hozzám tanulás szempontjából.  Különleges ötletekkel gazdagítja a barátait, mivel sokat olvas és figyel az órákon ,valamint állandóan képzi magát.

 Most pedig nézzük a mellékszereplőket.  Szinte mindegyiküknek kiválóan meg van formálva a személyisége. Itt különösen Dracora (Harry nagy riválisa) és Hagridra (a végtelenül jóindulatú és szeretetreméltó vadőr) gondolok, akik jelentősen hozzájárultak e varázslatos történet még színesebbé formálásához. 

U.i.: Megint a főszereplőhármas. :)


Meg szeretném még említeni, illetve itt most egy kis külön helyet  szánok a fő gonosznak is.
Voldemort. A mágusok Tudjukkinek nevezik, követői pedig Sötét Nagyúrnak, aki évekig rettegésben tartotta a mágusok világát, amíg egy napon Harry Potter le nem győzte.  Végig azon törtem a fejem, hogy ilyen gonosz lett volna akkor is, ha családban nő fel?A válaszom ma is az rá,hogy nem tudom. Mindenesetre bekerült a kedvenc gonosz karaktereim közé.

Végezetül, azt még tudnotok kell, hogy ez egy kalandregény, ami csakis barátsággal van fűszerezve, tehát aki szerelemre vágyik, annak ezt nem nagyon ajánlom. 

U.i.: A borítón Harry szerepel. Ötletes lett, mert a Quidditschre utal. :P

Kiadó: ANIMUS KIADÓ KFT.
Oldalak száma: 286

 

U.i.: A Harry Potter sorozat összes fontos szereplője!!! Nagyon jók lettek!!! :D
A kedvenc főszereplő: Nincs ilyen, csak olyan, hogy a baráthármas.( Harry, Ron és Hermione)
A kedvenc mellékszereplő: Draco
A kedvenc páros: Nincs ilyen.   
A kedvenc fő gonosz: Voldemort
Az ami tetszett: A szereplők helytállása, karaktere, a küzdelmek Voldemorttal, és a mesebeli varázslatos világ.
Az ami nem tetszett: -
Értékelésem: 10/ 11
 Könyv trailer:

 






 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése